Hopp til innhold
Tjeneste, prosjekt, navn...

Kontakt oss

Mye nytt og sikkert fra Amazon Web Services

32.000 deltagere samlet seg på Amazons utviklerkonferanse AWS re:Invent i Las Vegas i månedsskiftet november – desember.  Websteps AWS-ekspert Anders Bjørnestad var invitert som lyntaler på AWS Developer Community Summit etter oppsiktsvekkende resultater og oppslutning rundt Amazon Web Services User Group Norway.

Anders er sertifisert AWS-utvikler og arkitekt og har fulgt utviklingen tett gjennom en årrekke. Her gir han deg de viktigste nyhetene fra årets konferanse:

Det kom lanseringer i hele spekteret av tjenester fra Amazon Web Services (AWS) på årets gigantkonferanse. Til sammen ligger det an til at de runder 1000 små og store nyheter bare i år. Mye av dette gjør AWS til en enda bedre plattform. Dette er noen av mine viktigste observasjoner på re:Invent

AWS kommer «alle» i møte med et bredt spekter servere, CPU og minne

Det ble lansert flere nye servertyper, både for de som trenger små servere, og for de som trenger mye CPU eller minne. Bedre utvalg av servere gjør at man kan optimalisere enda bedre på kost og ytelse. I tillegg har det vært vanlig å annonsere prisnedsettelser. Slik var det i år også. Du får stadig mer for pengene.

Styrker tilgjengeliggjøring og muligheter

Når løsninger blir billigere, blir teknologien mer og mer tilgjengelig og skaper nye muligheter for alle med en god idé. Mulighetene for rask og skalerbar aksess til markedene øker. Slike endringer kan dermed fort bli en game changer for nyskapende aktører i markedet. Plutselig åpner det seg muligheter for å realisere ideen de arbeider med.

Ny og nyttig BI-funksjonalitet

På datavarehus-siden ble det lansert en tjeneste for ad-hoc-spørringer på data man har lagret som filer i AWS sin lagringstjeneste. Det ble også lansert en managed datakatalog og ETL-tjeneste, og en Batch-tjeneste som kompletterer DW/BI-tjenestene. Sammen med AI-tjenestene som kom nå, og BI-analyse-løsningen QuickSight som kom for noen uker siden, ser vi at AWS girer opp betraktelig på BI-siden også. En av kundene våre på AWS kom med umiddelbar tilbakemelding på at dette var noe de ser frem til å se nærmere på.

Artificial Intelligence (AI) kommer som en paraply av tjenester

Amazon har lang fartstid med maskinlæring og kunstig intelligens, helt siden bokhandelen på nett sin barndom, kjent for brukerne gjennom treffsikre anbefalinger. Amazon har et rikt utvalg av deeplearning-muligheter gjennom opensource-rammeverk, og de har også investert i MXnet. Amazon AI ble nå ansert som en paraply av tjenester. De tre første er bildegjenkjenning, tekst til tale for 49 språk – inklusive norsk – og, ikke minst, Lex, som bruker deep-learning-funksjonalitet for automatisk stemmegjenkjenning (automatic speech recognition – ASR) og natural language understanding (NLU).

Baner vei for økt robotisering

Jeg tror det bare er toppen av AI-isfjellet til Amazon vi ser her, og det åpner for spennende, nye muligheter. Kommunikasjon og handlinger kan nå lettere løsrives fra tastaturer og lesing fra skjerm, blant annet. Dette gir nye muligheter både for robotisering av tjenester – mer interaktive tjenester – og ikke minst for å lage løsninger som støtter enda bedre opp om universell utforming.

Fokuserer sikkerhet

IoT-satsingen til AWS er ekstra motiverende. Her har de blant annet lykkes med å integrere den sterke sikkerheten de har hatt i årevis, helt ut til ‘tingene’. Dette er viktig for oss i vår satsning på IoT – og er helt avgjørende for praktisk realisering av alle muligheter som kan materialisere seg rundt Internet of Things.

Robust, fleksibel og sikker IoT-software

For to år siden kom AWS med «Function as a Service», en veldig kosteffektiv måte å kjøre kode på. Modellen har nå blitt utvidet til IoT så man kan kjøre kode ute i felten på IoT-gatewayer eller direkte på større brikker. Dette kan være veldig nyttig i de tilfellene man må ta avgjørelser på millisekunder, der man ikke alltid er på nett, eller der man av forskjellige hensyn ikke kan sende alle data over nettet.

Bygger effektiv bro til IoT

Siden program-modellen er den samme som man allerede har i AWS, med samme sterke sikkerhetsmodell, blir det veldig enkelt for de som allerede kjører på AWS å utvide til IoT. Her får Amazon applaus fra kollega Marianne Styrman som leder vår IoT-satsning i Webstep: – Vi har hele tiden sagt at det er er robust og sikker software som er fremtiden for IoT. Vi er veldig glad for at AWS kommer med dette nå, siden vi har god kompetanse på plattformen og sikkerheten til AWS er tipp-topp!

I sum:
Årets AWS re:Invent imponerte med mange og gode nyheter vel verd å kikke nærmere på!


Av: Anders Bjørnestad
Seniorkonsulent, AWS arkitekt og -utvikler

Anders er seniorkonsulent, rådgiver og sertifisert AWS utvikler og arkitekt. Siden 2009 har Anders fokusert på Cloud og Cloud Computing, og fremstår i dag som en av Norges mest erfarne på dette området. Det har gjort ham til en høyt verdsatt foredragsholder, rådgiver og coach for kunder og kolleger.

Relatert / Kontaktpersoner

Vedlagte filer