Hopp til innhold
Tjeneste, prosjekt, navn...

Kontakt oss

Velg sted

EU-personvernkravene skjerpes: Gjør deg klar for “Privacy by design, privacy by default”

Personvern er viktig når systemer, produkter og tjenester skal utvikles og settes i arbeid, også i skyen. I mai skjerpes kravene. Systemeiere og leverandører må gjøre seg klar for personvern som standardinnstilling og tøffe reaksjoner på brudd.

Personvern er viktig for oss alle. Fra mai 2018 blir det enda viktigere. Gjennom den nye EU-forordningen General Data Protection Regulation (GDPR) innføres nye, mer omfattende personvernregler og betydelige sanksjonsmuligheter mot de som har sovet i timen.

Til Software 2017 med personvern i kofferten
– Det kommer til å bli avgjørende for bedrifter og virksomheter å holde orden på dette, sier Anders Bjørnestad, skyekspert, utvikler og IT-arkitekt i Webstep. Han kommer til Software 2017 sammen med kollega prosjektleder og dreven IT-leder Terje Stene.

Med seg har de innsikt og oversikt over hvilke konsekvenser regelverket har for virksomheters systemer og prosesser, og hva man må tenke på når man spesifiserer, utvikler og innfører nye eller skal leve videre med gamle.

Krav om innebygget personvern
Innebygget personvern kommer som et krav i den nye forordningen. «Privacy by design» og «Privacy by default» innebærer at kravene er absolutte og derfor må “bygges inn” hele veien fra den første brukeranalysen til systemet er i tungtrafikk.

– Forordningen og kravene gjelder alle systemer, både nye og gamle. Gjennomgang av gamle systemer for å sikre at de møter kravene vil bli en viktig oppgave for mange. Sammen med nye plikter og krav kommer vesentlig skarpere sanksjonsmuligheter ved brudd. Denne utfordringen kan dermed ikke ignoreres, forklarer Bjørnestad, som behandler temaet i sporet “Cloud Computing i en omskiftelig tid” på Software 2017.

Og læringseffekten? 
– Terje Stene kommer til Software 2017 som svært erfaren IT-prosjektleder, tidligere IT-sjef og ikke minst kontraktsansvarlig både nasjonalt og internasjonalt. Jeg kommer som utvikler og arkitekt, forteller Anders Bjørnestad. – Fra våre ulike perspektiver vil vi dele praktiske eksempler på hva du bør være oppmerksom på når personvernkravene skjerpes. Det er som et byggeprosjekt dette, der personvern skal bygges inn i systemene. Brukere og kunder skal beskyttes og de involverte rundt systemene må holde sin sti ren. Det er mye å tenke på, og vi kan gi mange og gode tips og råd med på veien, lover Anders Bjørnestad.

Relatert / Kontaktpersoner

Vedlagte filer