Hopp til innhold
Tjeneste, prosjekt, navn...

Kontakt oss

Slik lykkes du med team-etablering

Er det vanskelig å få en gruppe til å virke som den skal? Smidige prosesser, ja. Gode forsetter og mye forarbeid, absolutt! Men likevel skurrer det. Hva gjør du når tiden går og pengene renner ut?

Du har kanskje opplevd det allerede, at et velfungerende team presterer mer og på kortere tid enn en tilfeldig gruppe samlet for å løse en felles oppgave. Er oppgaven kompleks blir det enda verre, kreves det omfattende  koordinering med organisasjonen rundt, kan det fort gå helt galt. Team er vanskelig, men det finnes en vei.

Oppskrift for teamleveranser

Da Webstep bestemte seg for også å levere sine topptrimmede konsulenter i hele team, bråstoppet prosjektgruppen foran den virkelig store humpen i veien: Hvordan kan vi være sikre på at gruppen – teamet – fungerer som de skal fra dag én?

– Dette er ikke helt A4, og det har tatt tid å løse, men vi har satt inn store ressurser og fått det til. Nå opplever vi teametablering som selve nøkkelen til suksess, forklarer Jon Andreas Bygstad, ansvarlig for Team-as-a-Service i Webstep. Sammen med Fredrik Valde Anthonisen, metodeansvarlig og tverrfaglig prosjekt- og teamleder, har han tatt grep om teametablering og igangsetting av flere team. Det er en underdrivelse å si at interessen har eksplodert.

Psykologisk trygghet

– Her har vi truffet en streng, liten tvil om det. Utfordringen er ikke mangel på kunnskap om hva et velfungerende team er, men snarere hva man skal gjøre for å skape et, og – ikke minst – hvor man skal starte, forklarer Fredrik, som nå har rammeverket klart. Og mer enn gjerne deler.

– På delt førsteplass står psykologisk trygghet. Vi har bygget en systematisk vei som sikrer at teamet blir godt kjent. Det er ikke bare å kjøre gocart sammen eller ta en tur på by’n. Teambyggingen må ha en plan, og vi ser at vi må gå detaljert og systematisk fram, understreker Fredrik.

Til hjelp har Webstep tatt i bruk verktøy fra gründerselskapet Digleefy , med oppsiktsvekkende resultater. Gjennom metoden utvikles sterke relasjoner på kort tid, spisset mot å kunne jobbe sammen og trekke mest mulig effekt ut av samarbeidet.

Teamgrunnlov, verdiskaping og mandat

På den andre delen av førsteplassen finner du  “team-grunnloven”. Den danner fundamentet for teamearbeidet. Gjennom konkrete aktiviteter utforsker teamet elementene i grunnloven. Dette er avgjørende for at teamet skal fungere bra sammen.

– Sammen med teamets mandat, som forklarer formål og samhandlingsregler, sikrer grunnloven at teamet rask er oppe og produserer verdi. Dette i motsetning til team som ikke er samspilt og dermed ikke virker fra start, understreker Jon-Andreas Bygstad.

God kommunikasjon og godt håndtverk

Kommunikasjon og organisasjons- og kulturforståelse er krevende. Skinnuenighet og skinnenighet har veltet mange store lass.

– Gode rutiner for begrepsavklaringer er avgjørende. Å skape felles forståelse av sammenhenger og begreper, gjør det lettere å forstå og bli forstått. Tar du med at vi også er opptatt av verdien av spisskompetanse og godt håndtverk, og hvordan dette kan forløse energi både for teamet selv og omgivelsene,  har vi dekket inn det viktigste, avslutter Fredrik Valde Anthonisen.

Ønsker du en kikk på metoden Webstep bruker?

Utfyllende informasjon om metoden finner du i vedlagte PDF.

– Vi tar gjerne et møte for å legge fram metoden og forklare hvilke konkrete resultater som er oppnådd. Eller vi kan stille på interne fagsamlinger og dele det vi har erfart og lært, melder Jon Andreas Bygstad.

Kontaktdata finner du i profilene under. 

Viser de to personene som intervjues i saken Fredrik Anthonisen og Jon Andreas Bygstad

Team er vanskelig, men det finnes en vei. Jon Andreas Bygstad (t.v.) og Fredrik Valde Anthonisen forteller om Websteps velfungerende rammeverk som får team til å virke.

Relatert / Kontaktpersoner

Vedlagte filer