Hopp til innhold
Tjeneste, prosjekt, navn...

Kontakt oss

Myte: Man har ikke noe fritid som konsulent

Åsmund Rognerud Birkeland henger høyt i en paraglider, over fjell og fjord

Åsmund Rognerud Birkeland tilbringer helst helgene sine flyvende langs fjellveggen – festet til en paraglider og et par ski. Den 36-år gamle IT-konsulenten var en av dem som trodde at konsulentyrket innebar lange dager, med masse overtid og lite fritid. Helt til han kom til sitt første oppdrag hos Equinor.

Myter er myter: Les myten om å miste inntekt og myten om risiko.

– Det kan jeg avkrefte – her er det ingen som vil ha konsulenter gående på overtid, ler han.

– Det er en enorm frihetsfølelse å kunne ta seg fri en fredag for å dra til fjells og rekke godværet før det snur, sier Åsmund.

Frihetsfølelsen i overført betydning i denne sammenheng. Aktivitetene han driver med er nemlig alle på «adrenalinrush-skalaen», som paragliding, kiting, speedgliding og slalåm. Væravhengige aktiviteter, med andre ord. Han tar ofte ut fridager eller avspaseringsdager for å kunne dra til sjøs eller fjells.

– Jeg planlegger gjerne reisemål og -tid etter værmeldingen, så det er et stort pluss at jeg har frihet til å kunne «dra etter været», forteller han.

– Hadde du trodd at det skulle være slik før du begynte som konsulent?

– Nei, jeg trodde at konsulentyrket bestod av jag, overtid og ukurante arbeidstider. Slik har det ikke vært her hos Equinor. Som Webstep-konsulent er jeg veldig positivt overrasket over fleksibiliteten jeg har til å jobbe hjemmefra og til å ta ut avspasering eller fridager når jeg trenger det. Tar jeg ut mer ferie enn jeg har, får jeg mindre betalt – det er lett å forholde seg til, forteller Åsmund.

Trengte nye erfaringer for å holde seg attraktiv på arbeidsmarkedet
36-åringen har oppholdt seg på Universitet i Bergen stort sett siden studietiden. Først som student, senere som doktorgradskandidat i informatikk, og siden som ingeniør med fast ansettelse. Etter nærmere 15 år på UIB, fant han ut at det var «nå eller aldri» dersom han skulle holde seg relevant og attraktiv i arbeidsmarkedet.

– Jeg trivdes veldig godt i jobben, men siden jeg nærmer meg førtiårene, kom jeg frem til at jeg måtte få påfyll på kompetansen og nye erfaringer og impulser dersom jeg skal holde tritt i en bransje med rivende utvikling og med stadig nye, kloke hoder, sier han.

Ettertraktet i markedet
IT-kandidater er noen av de mest ettertraktede i arbeidsmarkedet. Manko på gode hoder gjør konsulentbransjen svært konkurransedyktig både når det gjelder lønnsnivå og fleksibilitet. Høyere lønn er en fordel, men ikke motivasjonen, forteller han.

– Jeg har gått betydelig opp i lønn, men det var ikke drivkraften bak karrierebyttet. Det viktigste for meg var å øke kompetansen min, komme inn i et stort arbeidsmiljø og få fleksibilitet i arbeidshverdagen. Jeg var egentlig fornøyd med den lønnen jeg hadde, men når det er sagt; så er det selvfølgelig ikke noen ulempe å få mye mer å rutte med, smiler han.

Relatert / Kontaktpersoner